“Bitki bakımı kedi ile mi yoksa köpek ile mi daha zor?” Sanıyorum bu tamamen köpek ya da kedinizin karakteriyle alakalı…

Köpekler çoğu zaman bitkilerle çok fazla iletişim kurmayı tercih etmezken, kediler içgüdüsel olarak toprak eşeleme, tadına bakma, yeri geldiğinde airplant’lerle top gibi oynama durumundan kendini geri alamıyor. Eğer bu durum rahatsız edici boyutta ise turunçgil kabukları, sirke, sarımsak, nane gibi güçlü kokularla organik uzaklaştırıcı sprey yapmayı deneyebilirsiniz.;

Bitkileri de çok seviyor ama evcil hayvanınıza zarar vermesinden korktuğunuz için almaktan çekiniyor olabilirsiniz. Bu yazıda hangi bitkilerin zararlı hangi bitkilerin zararsız olduklarını sizler için derledim.

Toksik Bitkiler:

(Toksik bitkiler kedi ya da köpeğiniz yemediği sürece, havadaki gaz salınımı ya da farklı bir yolla zehirlenmelere yok açmaz.)

1. Kuşkonmaz (Asparagus Fern):

Tül yapraklarıyla salonların en zarif bitkisi kuşkonmaz, ne yazık ki kedi ve köpekler için toksik bir bitki. Eğer kedi veya köpek bu bitkinin meyvesini ya da çekirdeğini yerse karın ağrısı, kusma gibi belirtiler gösterebilir. 🙁

2. Mısır Bitkisi (Dracena Massengena):

Mısır bitkisi hem kediler hem de köpekler için zararlıdır. Bitkide toksik olan saponin kimyasal bileşimi bulunur.

3. Difenbahya (Dieffenbachia):

90’lardaki her evin olmazsa olmazı Difenbahya, kedi ve köpekler için toksiktir. Difenbahya, içerdiği kimyasallar ile ağız içi irritasyon yaratır ve zehirlenmeye neden olabilir. Bitkinin yenmesinin yanında; bitki terlemesi durumundaki sudan da, evcil hayvanların uzak tutulması gerekir.

4. Fil Kulağı (Colocasia):

Difenbahya ile aynı kimyasalları içerir ve zehirlenme semptomları benzerdir.

5. Cortadum & Pothos:

En sevilen ev sarmaşıklarından olan ve çok hızlı büyüyen Cortadum ve Pothos, evcil hayvanlarda toksikasyona sebep olabilir.

6. Begonya:

Çok geniş bir iç mekan bitki ailesi olan Begonyaların, hemen her türü kedi ve köpekler için toksik bitkilerdir.

7. Aloe Vera:

Çayını, maskesini, kremini hatta yemeğini bile yaptığımız; birbirimize öve öve bitiremeiğimiz Aloe Vera’dan bunu beklemiyordunuz biliyorum ama Aloe Vera’nın jölemsi gövdesindeki alonin pet’ler için maalesef toksik…

Toksik Olmayan(Pet Friendly) Bitkiler:

Pet Friendly Olmayan Bitkiler Airplant Hava Bitkisi

1. Hava Bitkileri (Airplantler):

Topraksız olarak yaşayan airplantler evcil hayvanlarımız için toksik madde içermiyor. Ancak yine de hava bitkinizin sağlığı için asarak ya da stand ile birlikte kullanabilirsiniz. 🙂 Özellikle kediler, yeterince sıkıldıklarında airplant’inizi bir top olarak görerek birlikte yuvarlanmalı oyunlar kurabilirler.

2. Zebra Succulent (Haworthia):

Etli bitki ailesinin bir parçası olan Haworthia, küçük ve az büyüyen bir bitkidir. Bu bitkiler, topraktan bol miktarda su çektikleri için parlak ışıkta ve nemli koşullarda iyi büyürler. Şekli Aloe’ye benzeyen ama onun aksine kediler ve köpekler için güvenli olan bitkilerdir. Haworthia bitkisine farklı bir yorum için Prizma Ananas tasarımımıza göz atabilirsiniz.

3. Kılıç Yapraklı Eğrelti Otu (Boston Fern):

Boston eğrelti otları, bulunduğu ortama anında cazibe katar. Bu bitkiler, yüksek nem ve dolaylı ışık ile serin bir yerde çok iyi büyürler. Bakımı kolay, evcil hayvanlar için de harika bir seçenektir.

4. Geyik Boynuzu (Staghorn Fern):

Bir hava bitkisi türü olan staghorn eğrelti otları, bulunduğu yerden destek aldığı zaman harika şekilde büyür. Hava ve nem değişimi için duvara asılır. Adeta bir geyik boynuzunu andıran bu evcil hayvan dostu bitkiler, yaşayan sanat eserleri olarak son yıllarda dekorasyonda yerlerini almaya başladı.

5. Dua Çiçeği (Calathea):

Diğer adı Kalatya olan, yüksekliği 20 santimetreyi geçmediği için çalışma masalarında ve dar yerlerde rahatça yaşayabilen bakımı kolay bir bitkidir. Dua çiçeği, akşam olduğunda yapraklarını ışığın da etkisiyle yukarıya doğru kaldırdığı için bu ismi almıştır. Sürekli nemli toprak severler, orta ışık onlar için idealdir.

6. Dağ Palmiyesi (Chamaedorea Elegans):

Hem canlı dostlarımız için güvenli hem de bitki yetiştirmeye yeni başlayacaklar için bakımı oldukça kolay başka bir bitkimiz dağ palmiyesi… Her türlü hava koşuluna uyum sağlayabilmesiyle popüler olan palmiye türüdür. Yaprakları kesildikten sonra 40 güne kadar dayanır. Bu yüzden çelenk, kapı süsü gibi dekoratif amaçlarla da kullanabilirsiniz. Farklı bir yorum için Parlor Palm Cocodema tasarımına göz atabilirsiniz.

7. Kurdele Çiçeği (Chlorophytum Comosum):

Birçok evden aşina olduğumuz kurdele çiçeği, hem hızlı büyüyen hem de yatak odası bitkileri yazımızda da bahsettiğimiz gibi havayı temizleyen bir bitkidir. Düzenli sulanmayı sever ama bakımı kolay bir bitkidir.

8. Orkideler:

Zarif görüntüsüyle bulunduğu ortamı anında güzelleştiren Orkide, zararsız çiçekleriyle hayvan dostu başka bir bitkidir. Saksısında bulunan kabuklardan evcil hayvanınızı uzak tutmanın zor olacağını düşünüyorsanız özel saksılama yöntemi kokedama ve pirinç ayaklarla hazırlanan Capella Cocodema tasarımımıza göz atabilirsiniz.

Bir kedi ve köpekle evi paylaşan biri olarak, tecrübe ve okumalarımdan yola çıkarak derlediğim yazım umarım sizin de istediğiniz bitkilere kavuşmanızı sağlar.

Doğayla iletişimimizin hep sürmesi dileğiyle 🙂

Yazı: Cocodema’dan Tutku.
Fotoğraflar: Sena Köksal