“Marimo canlı mı? Gerçekten şans getirir mi? Marimo ne ile beslenir? Ortalama kaç yıl yaşar?” Marimo ile ilgili aldığımız ilginç ve sayısız sorudan sonra detaylı bir yazı yazmamız gerektiğine ikna olduk. 🙂

Japonya’nın Akan, İzlanda’nın Myvatn göllerinde koloniler halinde yaşayan Marimo’lar, isimlerini Japonca’da zıplayan top anlamına gelen ”mari” ve suda yaşayan bitki anlamına gelen ”mo” kelimelerinin birleşiminden alıyor. Bulunduğu her bölgede ailece yer alan Marimoların sosyal canlılar olduğunu söyleyebiliriz.

Marimo ile ilgili en sık aldığımız soruların cevaplarını sizin için derledik.

1. Marimolar neden yuvarlaktır?
Marimolar topa benzeyen şekillerini,  göl içerisinde akıntı ile birlikte yuvarlanarak gezmelerine borçlular. Yuvarlanarak gezintiye çıkan Marimolar’ın evde bakımlarını sağlarken 2 elinizin arasında yuvarlamanız şeklini korumasını sağlayacaktır.

2. Marimo hayvan mıdır?
Marimo bir hayvan değildir ancak bitki de değildir. Marimolar, yosun topu olarak anılmasına karşın bir yosun değil, bir alg türüdür.  Alg nedir derseniz: algler bitkilerle hiç alakası olmayan, buna karşın fotosentez yapabilen çok geniş bir cografi dağılımda yaşayan, kendi besinini üretebilen, kökleri ve yaprakları olmayan, bitkilere kıyasla daha ilkel yapıya sahip sucul canlı türleridir.

3. Marimolar gerçekten şans getirir mi?
Japonların inancı bu yönde. Hatta Japon kültüründe Marimolar’ın sahip olduğu kişiye sadece şans değil, aşk ve bereket de getirdiğine inanılıyor. Öyle ki Japonlar yeni iş, ev ve evlilik tebriklerinde sıkça Marimo hediye etmeyi tercih ediyorlar. Hatta her yıl 8-10 Ekim tarihlerinde Japonya’da Marimo Festivali düzenleniyor ve Marimo’ya teşekkürlerini eğlenerek iletiyorlar.
Festivalde neler yaşandığına buyrun buradan bakın: www.ohmatsuri.com

4. Marimo ortalama kaç yıl yaşar?
Marimoların bakımını aksatmadığınız sürece bir yaşama süreleri yoktur. Doğru bir bakımla uzun yıllar sizinle kalabilirler. Büyüme hızları çok yavaş olduğundan sık sık yerini değiştirmeniz gerekmeyecek, 3-5 yılda bir yeni ve daha büyük kaba almanız yeterli olacaktır.
Marimolar’ın büyüklüğü muazzam oranlara ulaşabilir. Boyutları büyüdüklerinde küresellikleri daha da kusursuz hale gelir.

5. Marimo bakımı nasıl yapılır? Marimo’ma bakarken neyi yanlış yapıyorum?
Marimoların çok net bir şekilde sevmedikleri bir şey varsa o da sıcak suda bulunmaktır.

Haftada, 2 haftada (hatta seyahatte olduğunuzda 3 haftada) bir kez Marimo’nuzun suyunu dinlenmiş musluk suyuyla değiştirmeniz yeterli olacaktır. ( Musluk suyu mineral açısından daha zengindir, bu nedenle içme suyu yerine en az 1 gün dinlendirilmiş musluk suyu kullanın.)

Eğer bulunduğunuz ortam çok sıcak ise ya da yaz aylarında oda sıcaklığınızın çok yükseldiğini düşünüyorsanız Marimo’nuzu çekinmeden buzdolabına kaldırabilirsiniz.

Marimo bakımında yapılan yanlışlardan biri de suya eklenen yabancı maddeler. Ağaç dalları ve kuru otlarla hazırlanan Marimo kavanozu tasarımlarında, odunsu maddeler suda zamanla çürüyecek bu da suyunuzda bakteri üremesine neden olacaktır. Bu nedenle Marimo’nuzu satın alırken suyun içerisinde kullanılan yan ürünlerin kalitesinden emin olmalısınız. Marimo Jar kavanozundaki gibi kendi doğasında da suda yaşayan dal mercan gibi yardımcı tasarım ögelerini tercih edebilirsiniz.

6. Marimo’m suya batmıyor, ne yapabilirim?
Elinizde hafifçe sıkın. İçerisindeki hava batmasına engel oluyor olabilir.

7. Marimo susuz halde ne kadar yaşar?
Şehir dışına gönderdiğimiz kargo paketlerinde Marimo’yu kit halinde ve susuz olarak gönderiyoruz. Haliyle en sık duyduğumuz endişe “Marimo’m yolda ölürse” oluyor. Marimo’lar kendi nemini kaybedene kadar su dışında yaşamaya devam ederler. Bu da kapalı ve nemini kaybetmeyen bir kapta en az 10 gün demektir.

8. Marimo’mun rengi kahverengiye dönmeye başladı? Nedeni nedir?
Marimo’nuzun renginin kahverengiye dönmesi maalesef hastalığa işaret eder. Suyunu değiştirip, Marimo’yu akan suyun altında iyice temizledikten sonra dinlenmiş musluk suyuna parmak ucunuzla çok az tuz ekleyerek kabına geri alın.

9. Marimo’mun öldüğünü nereden anlarım? Marimo’mun yaşadığını nasıl anlarım?
Marimolar öldüklerinde keskin ve korkunç bir koku oluştururlar. Bu gerçekleştiğine anlayacağınıza emin olabilirsiniz. Yaşadığını da bu kokuyu duymayışınızdan anlayabilirsiniz.

Bitki bakımında iyi değilseniz Marimo’nun sizi üzmeyeceğine emin olabilirsiniz. Satın almak için Marimo ürün sayfasını ziyaret edebilir, daha fazla sorunuz varsa bizimle iletişime geçebilirsiniz.