Bugün 22 Nisan Dünya Günü (Earth Day) yani doğal yaşamın güzelliklerini hatırlama ve evimiz olan Dünya’ya bir hediye bırakma günü!


Maalesef dünya bir önceki yaşından hiç memnun değil. Geçtiğimiz yıl gezegenin 2021 için bize sunduğu kaynakları 29 Temmuz itibarıyla bitirdik. Yılın geri kalanını bir sonraki yıldan ödünç alarak geçirdik. İnsanlığın tüketiminin artması, kaynakları bazen yoketmesi, bazen de bilinçsizce kullanması nedeniyle bu tarih her geçen yıl biraz daha erken gerçekleşiyor.

Ege ve Akdeniz’de yaşanan orman yangınlarının, Rize-Artvin-Van’daki heyelanların bu yaz da gerçekleşmesi bekleniyor. Tuz Gölü’nde susuzluktan ölen flamingolar, Marmara Denizi’nde ekosistemi tehdit eden (artık suyun üzerinde görünmeyen) müsilaj problemi, Ergene’yi yok oluşla karşı karşıya bırakan kirlilik…

Hepimizin bildiği gibi evimiz olan Dünya’ya hiç özen göstermiyoruz. Dünya’nın verdiği mesajlar artık her birimizin evdeki çöpünden başlayarak hayatında köklü değişiklikler yapması gerektiğini ve yaşamın -üretimden tüketime kadar- “bir bütün olarak sürdürülebilirliğe geçmesi” ihtiyacını açık bir şekilde gösteriyor.

Peki Dünya’nın doğum gününde dünya için ne yapabiliriz?
Gezegene duyduğumuz saygıyı önce kendi evimizde eyleme dönüştürebiliriz. İnstagram hesabımızda eğlenceli içeriklere 1 günlüğüne ara vererek farkındalığı arttırmakta rol oynayabiliriz. Yerel sivil toplum kuruluşlarına destek olabiliriz.

Ve tüm bunları hemen bugün, herkesin bize eşlik etmesini beklemeden yapabiliriz.

Fotoğraf: @nolansscreen